Блог публикации Публикации в нашия блог за слънчев бряг

Мъртво вълнение в Слънчев Бряг – Заплашва ли ни?


 Какво точно представлява мъртвото вълнение?

Всички сме чували за него и знаем, че трябва да се пазим от този природен феномен. Само при споменаването му през нас пробягва тръпка на безпокойство, но знаем ли реално какво представлява?

Научно обяснение на Мъртвото вълнение:

Мъртвото течение (вълнение) е естествено природно явление. При него водните маси се придвижват под формата на течение, скрито за окото в посока от брега към морето. Най-често то се наблюдава в заливите, когато морските вълни се събират и пресичат на едно място. Събраните вълни се оттеглят като вземат със себе си пясък и по този начин морското дъно се издълбава и става по-дълбоко.

Течението не е постоянно и често сменя местоположението си. Обичайно то се наблюдава при по-силно вълнение.

Полезен Съвет как да разберете, че в момента в залива има мъртво вълнение:

Поради издълбаването на дъното от подводното мъртво течение, погледнато от страни се забелязва по-тъмна ивица в морето перпендикулярна на плажа. Преди да влезете в морето, обърнете внимание на този отличителен белег, защото той може да спаси живота Ви. Не се успокоявайте с мисълта „Това на мен не може да се случи.“, „Аз стоя само на брега“ или „Аз съм отличен плувец“, защото никой не е застрахован от силата на морето.

красив плаж в слънчев бряг

Какво се случва ако бъдете повлечени от мъртвото вълнение? Тегли ли Ви то към дъното? Не! Това не е водовъртеж. Както казахме и по-рано то си е просто течение, което отвежда насъбралата се вода, обратно в морето. Ако попаднете в този така наречен „канал“, най-разумното нещо, което трябва да направите е да запазите самообладание. Основно правило при мъртво течение е да Не се съпротивлявате! Не може да се преборите с него, може просто да го изчакате да отслабне. Знаем, че в първият момент е стресиращо, когато усетите голямата сила, която Ви тегли на вътре и инстинктивно ще се опитате да се върнете към брега. Проблемът е там, че не може да го направите. Най-добре е да се оставите по течението и когато притеглянето вече е по-слабо да започнете да плувате успоредно към края на течението. Това е единственият изход.

Мъртвото Течение по Южното Черноморие на България

Мъртвото вълнение се появява „традиционно“ всяка година по българското Черноморие като най-застрашени са летовниците по южните плажове. Най-опасни са някои от плажовете на Обзор, Иракли, южната част на Слънчев бряг, плаж „Косата“ в Поморие, северният и централният плаж на Бургас, плажовете Харманли и Каваците край Созопол, Аркутино, централният плаж в Приморско и Синеморец.

силно вълнение в черно море

Спрямо статистиката от изминалата година по южното Черноморие са се удавили 11 души, от които за 5 от тях се знае, че смъртта им е настъпила в следствие на умишлени действия от тяхна страна.

Специалистите казват, че смъртта от удавяне е най-бързата. За да успеят да спасят удавника, спасителите разполагат с време от 3 до 5 минути. След като то изтече, настъпва мозъчна смърт, защото до мозъкът не достига кислород.

За по-бърза реакция от миналият летен сезон в Слънчев бряг функционира Спасителен хеликоптер, благодарение на който са спасени десетки животи.

с деца на море в Слънчев бряг

Плажните спасители съветват летовниците да не надценяват възможностите и да имат реална преценка за ситуацията и за собственото си физическо състояние. Специално внимание, родителите трябва да обръщат на децата си, защото оставени без надзор, те са потенциални жертви на морето.

 Източници на Публикацията:

Мъртво Вълнение

Мъртво Вълнение по Южното Черноморие

Рискови Ивици по Южното Черноморие

Особености на Мъртвото Вълнение

Спацителен Хеликоптер в Слънчев Бряг

Тагове: , , ,

Няма коментари по "Мъртво вълнение в Слънчев Бряг – Заплашва ли ни?"

Публикувай отговор

Вашия е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Необходимите полета са маркирани *


*